Devátý ročník soutěže Žena regionu má svou absolutní vítězku. Stala se jí vedoucí azylového domu pro hendikepované matky  

Veřejně prospěšná soutěž Žena regionu zná svou vítězku. Prestižní ocenění získala díky největšímu počtu hlasů široké veřejnosti Marcela Dvořáčková z Ústeckého kraje, která vede unikátní charitativní azylový dům v Jiřetíně pod Jedlovou. Slavnostní galavečer s vyhlášení výsledků se uskutečnil 25. října v hlavním sále Valdštejnského paláce Senátu Parlamentu ČR za účasti předních představitelů politické a společenské scény, partnerů i zástupců soutěže.

Kultura / Žena regionu má absolutní vítězku - Marcelu Dvořáčkovou.

Vítězka celostátní soutěže Marcela Dvořáčková pracovala jednatřicet let ve státní správě v ozbrojené složce. Svůj život se ale rozhodla změnit a zamířila do sociální oblasti. Nyní vede azylový dům v Jiřetíně pod Jedlovou – Domov Svaté Máří Magdaleny Diecézní charity Litoměřice. Domov je jediný svého druhu v České republice a je určen matkám s mentálním hendikepem a jejich dětem. Ženy se tu učí osvojit si základní dovednosti v péči o sebe, děti i domácnost tak, aby se mohly zařadit do reálného života a jejich hendikep je nepředurčil k celoživotnímu pobytu v zařízeních sociálního typu. „Obrat v mém zaměstnání byl prostou bilancí života. Přála jsem si, aby tu po mě něco zůstalo. Ani ke mně nebyl život vždy přívětivý, a přesto se mi daří dobře. Jednou jsem se proto rozhodla něco vrátit jako úlitbu osudu za to, že je můj život tak hezký,“ uvedla Marcela Dvořáčková a dodala: „Vítězství pro mě hodně znamená. Je to impuls, že společnost si naší práce cenní a že maminky s mentálním hendikepem nestojí na okraji společnosti tak, jak se o tom každodenně přesvědčujeme.“

Kultura / ŽR Senát

Kultura / ŽR sál

Ceny od světoznámé sklářky Gordany Turuk

Kromě absolutní vítězky vyhlásili pořadatelé také další speciální ceny. Cenu odborné poroty a ambasadorek získala vysokoškolská pedagožka a odbornice v oblasti paliativní péče v sociální práci Marie Macková z Olomouckého kraje. Cenu Senátu Parlamentu ČR si odnesla zakladatelka mateřského centra a podporovatelka rodin Dana Hubálková z Pardubického kraje a Ceny Asociace krajů ČR a hejtmanů získaly Lucie Markusková, předsedkyně sportovního klubu a trenérka z Karlovarského kraje, a Jitka Svobodová, propagátorka bezprostředního rodinného kontaktu a zakladatelka rodinného centra z Jihomoravského kraje. Všechny finalistky i držitelky speciálních cen získali kromě spousty darů od partnerů také na památku umělecká díla od slavné umělecké sklářky Gordany Turuk. Její díla vlastní například papež Benedikt XVI., britská královna Alžběta II., princ Albert II. a další státníci a významné osobnosti, jako jsou Larry King nebo Herbie Hancock. Svá díla vytváří tak, že do roztavené hmoty vkládá barevné pigmenty v kombinaci s čistým zlatem a platinou. „Celý můj život i tvorba jsou založeny na sedmi hodnotových pilířích, mezi něž patří kromě základních lidských hodnot jako je láska k bližnímu svému, přátelství a pokora, hlavně rodina. Ta je pro každou ženu nejdůležitější. Na to jsem myslela, když jsem vytvářela díla pro tyto silné ženy. Každá z nich má v sobě velkou dávku cílevědomosti a hlavně pokory, proto dokázaly dosáhnout úspěchu, a ještě našly v srdci místo pro ostatní. Dary, které jsem vytvořila, v sobě ukrývají symbol kruhu, jež má připomínat, že tolerance a vzájemné propojení rozkvétá v přátelství,“ řekla výtvarnice Gordana Turuk.

Kultura / ŽR Gordana 1

Kultura / ŽR Gordana

Galavečer s řadou významných osobností

Slavnostní galavečer, který byl vyvrcholením 9. ročníku soutěže, se uskutečnil v prostorách Senátu Parlamentu České republiky za účasti řady významných osobností české politické i společenské scény. Hostitelkou byla 1. místopředsedkyně Senátu Parlamentu ČR Miluše Horská, slavnostního večera se zúčastnila i předsedkyně Asociace krajů ČR Jana Mračková Vildumetzová, hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák, senátoři Eva Syková a Miroslav Nenutil a další zástupci krajů a partnerů soutěže. Nechyběla ani zakladatelka soutěže Denisa Kalivodová a výkonná ředitelka projektu Marie Heřmánková. O kulturní program se postarala operní a muzikálová zpěvačka Tereza Mátlová, slovenský operní a muzikálový zpěvák Marián Vojtko a taneční soubor školy Svítání Lamiah. Večerem provázel moderátor Petr Svěcený.

Kultura / ŽR odborná porota

Kultura / ZR Asociace

Celostátní soutěž Žena regionu je určena všem ženám, jež svým aktivním přístupem motivují a obohacují ostatní, podílejí se na veřejném životě, pomáhají nemocným, dětem či zvířatům nebo přispívají ke zlepšení a rozvoji svého regionu. Soutěž se koná pod záštitou Senátu Parlamentu ČR a  Asociace krajů ČR. Vyhlašovatelem soutěže je od roku 2009 společnost Prime Communications, s. r. o.

Žena regionu má absolutní vítězku - Marcelu Dvořáčkovou.
Žena regionu má absolutní vítězku - Marcelu Dvořáčkovou.

 

 

reklama


reklamy / Banner Aleš Povondra

reklama

 

 

 

 


Label

Label